fredag 3 april 2009

Nyhetsbrev April

Halloj alla gröna!

Den senaste veckan har det varit tre olika attacker på vänsteraktiva personer (från RKU, Ung Vänster, samt Vänsterpartiet) i Uppsalaområdet, från nazister. Därför arrangerar RKU (Kommunistpartiets ungdomsförbund) tillsammans med bland annat Uppsalabor Mot Rasism en manifestation mot nazistvåldet imorgon, lördag kl 13 på Forumtorget. Grön Ungdom är inbjudna att tala, som vi förmodligen kommer göra.

Samtidigt på Stora Torget kommer Klimataktion ha en manifestation (förmodligen med lite färre folk men minst lika kul) för att uppmärksamma FN-toppmötet i Köpenhamn i December, då de ska besluta om ett nytt globalt klimatavtal, som vi hoppas blir kraftfullt och rättvist. Vi kommer ha lite namninsamlingar, material, flygbladsutdelning, tal och ett band kommer att spela klezmermusik. Man kan ju springa mellan manifestationerna om man inte kan bestämma sig, de är ju väldigt nära varandra.

På tal om Köpenhamnsmötet så vill jag tipsa om boken Klimatkonferensen som är skriven av ingen mindre än vårt kommunalråd Niclas Malmberg. Klimatkonferensen är en riktigt spännande deckare som utspelar sig i Köpenhamn december 2009. Om man läser lite mellan raderna förstår man dessutom att en av huvudpersonerna ska föreställa komma från Grön Ungdom i Uppsala (!). Boken kan läsas gratis
på internet http://www.kapitel1.se./niclas-malmberg/klimatkonferensen/ den är lagom lång och klart läsvärd. Dessutom kan man rösta på den för att den ska bli publicerad som en fysisk bok av Piratförlaget.


Som ni förmodligen vet är det ett företag som vill starta en lågprisflyplats på den inte nu så aktiva militärflyplatsen på Ärna. Det är länsstyrelsen som ska besluta om flygplatsen, och nu är förslaget ute på remiss till bland annat kommunen. Kommunfullmäktige ska besluta om Ärna den 25:e. Om det blir ett nej blir det förmodligen ingen flygplats, om det blir ett ja, så kommer ärendet förmodligen överklagas och behandlas av olika instanser och förhoppningsvis dra ut på tiden till nästa mandatperiod. S, V och MP är emot (och sverigedemokraten!). Den borgerliga majoriteten är i huvudsak för, men det finns kritiker: en kristdemokrat är emot, några centerpartister är emot, samt några i de andra partierna som velar. Skicka gärna ett mail till dem, mailadresser finns på uppsala.se
Namninsamlingar är också på gång.

Nästa GU-grej:
22 april, Hållbarhetsdagen
Uppsala studenkår anordnar en hållbarhetsdag med bl.a. Isabella Lövin och Mattias Klum som föreläsare, och det är mässa med eko-kläder m.m.
Efteråt har vi häng och reflektion med GU kl. 19.00 på kansliet. Mer info kommer!

Till sist vill jag passa på att grattulera vårt ena språkrör Kristin för anställning som politisk sekreterare för mp-uppsala! :-)

Ha en god grön påsk!

/Simon Rosén
Ordförande för Grön Ungdom Uppsala

Ps. Har du kollat in vår blogg? http://gu-uppsala.blogspot.com/

Inga kommentarer: