måndag 21 september 2009

Grön Ungdom leker för bilfri innerstad

Den 22:e september är det Bilfria dagen, en internationell kampanjdag som firas i tusentals städer runt om i världen genom att stänga av citykärnan från biltrafik och istället erbjuda invånarna gratis kollektivtrafik. Grön Ungdom Uppsala uppmärksammar denna dag genom att spela badminton, leka och ha picknick på Dragarbrunnsgatan.

- Syftet med aktionen är att visa på andra mycket trivsammare och människovänligare sätt att använda stadens utrymmen än den bullriga, skrymmande och ohälsosamma bilismen, säger Kristin Lilieqvist, språkrör för Grön Ungdom Uppsala.

- Att buller och bilavgaser har mätbart negativa effekter på människors hälsa och att bilnormen är ohållbar ur klimatsynpunkt känner de flesta till. Vad vi vill är att Uppsalaborna dessutom ska få se att en bilfri innerstad inte är en uppoffring utan snarare ett mycket trevligare alternativ, eftersom det bland annat ger människor möjlighet att röra sig friare i staden och kunna samtala utan att överröstas av bilbuller, fortsätter Lilieqvist.

I dagarna kommer Miljöpartiet i Uppsala att lägga en motion till Kommunfullmäktige om att Uppsala följer efter de 1646 städer i Europa som redan deltar i kampanjdagen genom att stänga av innerstaden från biltrafik en dag per år.


Dag: tisdag 22 september
Tid: 13.00 – 14.00
Plats: Dragarbrunnstorg

1 kommentar:

Simon Rosén sa...

Det är bra att skicka ut ett pressmeddelande när man leker! :-)

Kom och lek med oss!

http://www.facebook.com/event.php?eid=157900830189