tisdag 27 november 2007

Köpfria dagen

Sista lördagen i november varje år -24 november 2007- är det En köpfri dag (Buy Nothing Day) som för miljövänner är en internationell högtidsdag. Den är t.o.m. så viktig att man i USA har valt att ha den efter Thanksgiving, som råkar infalla samma dag som Sverige och övriga Europa firar den köpfria dagen.

Man deltar helt enkelt genom att inte köpa något under detta dygns 24 timmar, men är man som vi i GU Uppsala lite mer engagerade så fixar man till en aktion för att uppmärksamma det ännu lite till! Vi samlade represententer från Gröna Studenter, Fältbiologerna och Speak, och vi blev ett gäng glada och friska människor, helt inställda på att verkligen göra vårt bästa under aktionen. (även om det måste medges att Torbjörn inte var riktigt vaken under den första halvtimmen. Men vad brukar man säga, frisk luft gör susen...)
Med Simon som jultomte längst fram i tåget och med sin syster Hanna längst bak som kontorsnisse med piska, förde de resten av gänget som skulle vara vanliga människor framför sig. Hanna skrek uppmaningar såsom "Konsumera mera!" "Stanna inte, ni kan väl inte vara utbrända redan?!" och "Konsumera dig lycklig i jul!" medan de stackars julfridssökande människorna tappade julklappar med budskap som "Lycka?", "Kärlek?", Speaks favorit "Frälsning?", GU:s och GS:s favorit "Miljövänligt?" och Karolinas och Torbjörns favorit "Rund?".

Aktionen avslutades med julklappstornsbygge och gatuteater på Forumtorget. Det var många som stod på stan och pratade med ljudanläggning den här dagen, men enligt vissa källor hade vi den största publiken! Vi fick många positiva reaktioner och det hela var väldigt lyckat!







Text och foto: Karolina Seigel

So long, friends!
Go green!

1 kommentar:

dracodormi sa...

Hihi! Så roligt det var att vara med! Men jag var ganska hes efteråt... ;)