måndag 22 mars 2010

Lyckad representation på MP Uppsalas årsmöte!

I söndags var vi och deltog på Miljöpartiet i Uppsalas årsmöte. Mötet var långt, men vi höll ut till slutet!

På mötet skulle vi bland annat fastställa vårt kommunprogram där det ska stå vilken politik MP går till val på i höst och kommer driva i Uppsala de kommande mandatperioderna. Ungefär 2/3 hann fastställas, och resten fastställs på ett nytt medlemsmöte med MP. Vi i Grön Ungdom hade innan förberett oss och haft ett möte där vi diskuterade kommunprogrammet och funderade ut ändringar och tillägg vi tyckte borde göras. Vi skrev alla våra ändringsförslag på ett papper och kopierade upp till folk. Det hela var mycket lyckat och våra förslag fick positiv respons. Nästan alla ändringsförslag gick igenom, och med stor majoritet dessutom.

De förslagen som gick igenom var:

Ett nytt stycke om alkohol/drogpolitik.
Ett nytt stycke om hemlösa.
Ett nytt stycke om att utnyttja tomma lokaler och byggnader (som Maria Gardfjell gav namnet "Effektiviserat byggnadsutnyttjande" eller i den stilen som lät komiskt formellt)
En ny mening om att vi bör motverka att friskolor leder till segregation mellan barn av olika social bakgrund.
En liten ändring om att vi vill öka kontrollen av friskolor i allmänhet, inte specifikt endast av konfessionella (=religiösa) friskolor.
En mening om att psykvården borde stärkas.

Förslaget om att göra det offentliga rummet helt fritt från reklam (dvs ta bort all utomhusreklam) gick inte igenom, men det var inte långt ifrån. Istället gick ett lite mindre radikalt förslag igenom, som handlade om om att inrätta någon sorts etisk policy för reklam på kommunägda platser. Dessutom står det kvar i programmet en fin formulering som lyder: "Det offentliga rummet ska tillhöra medborgarna, och vi vill se fler offentliga anslagstavlor och mer konst på bekostnad av reklamen. "

Jonas H ställde upp som valbar till kongressombud (representanter från Uppsala till MP:s kongress), men han var inte i valberedningens förslag så han blev inte invald. Fast i kommande val kommer det kanske gå bättre, eftersom Ingrid nu blev invald i valberedningen! Jonas A som suttit i MP Uppsalas styrelse sedan december omvaldes till att fortsätta.

I det stora hela är vi mycket nöjda. Och nu i veckan är det mycket kul som händer!
På torsdag äter vi våfflor och har planering (17:30 i lokalen) och nu i helgen är det Regionuppstart! Kom du också!

Inga kommentarer: